فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 6 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد کوچک یزدی*، علی نبی اللهی صفحات 14-34

    یکی از گنجینه های ادبی، اشعار شاعران است، در این میان بسیاری از شاعران مسلمان، متاثر از قرآن کریم بوده و در اشعار خود معارف آن را بازنشر داده اند. بررسی مقایسه ای بین برخی از این شاعران با هدف شناخت دیدگاه های ایشان و کیفیت اثرپذیریشان از قرآن درباره راه کارهای رسیدن به زهد، هدف این نگاشته را تشکیل می دهد، برای انجام این کار دو شاعر مسلمان یعنی ابوالعتاهیه به عنوان شاعر عرب زبان و مولوی به عنوان شاعر پارسی گوی انتخاب شد، در ابتدا اشعار زهدی ابوالعتاهیه و مولوی شناسایی و سپس با استفاده از روش تحلیل محتوا و لفظ مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از شناسایی آیه ای که شاعر آن را سرلوحه بیان خود قرار داده به تبیین نوع رابطه شعر با قرآن در سه قالب نفی جزیی، نفی کلی و نفی متوازی بر اساس دیدگاه کریستوا اقدام گردیده است. نتایج این تحقیق نشان داد؛ دیدگاه های این دو شاعر در زمینه راه کارهای رسیدن به زهد بسیار وسیع است؛ مواردی چون: مبارزه با هوای نفس، تاکید بر معادباوری، یادکرد نظارت دائمی خداوند و توجه دادن به پایان دنیا؛ از جمله این نتایج به شمار می رود، هم چنین می توان گفت: اشعار زهدی ابوالعتاهیه بیشتر تک بعدی با رویکردی زاهدانه و اشعار مولوی چند بعدی و بیشتر عارفانه است.

    کلیدواژگان: مولوی، ابوالعتاهیه، زهد، بینامتنیت، قرآن
  • سارا جاویدمظفری*، ماندانا علیمی صفحات 35-55

    یکی از روی کردهای نوینی که از زبان شناسی گرفته شده، روایت شناسی است؛ این علم به بررسی فنون و ساختار روایت ها پرداخته و از این طریق در صدد یافتن دستور زبان روایت است. روایت و کاربرد آن در ادبیات فارسی سابقه ی چندانی ندارد. یکی از بزرگ ترین داستان پردازان ادب فارسی، مولاناست؛ وی در مثنوی برای رسیدن به اهداف خود و بیان مفاهیم والا از داستان گویی و روایت بهره جسته است. چیره دستی وی در به کارگیری اصول دقیق فنون داستان پردازی و اشراف او بر انواع شگردهای داستان پردازی باعث شده که مثنوی به عنوان یک اثر مشهور در جهان زنده و پایدار بماند. یکی از این شگردها، چگونگی به کار گرفتن عنصر زمان در روایت است. یکی از محققانی که در چند دهه ی اخیر به چگونگی زمان بندی در روایت پرداخته، ژرار ژنت فرانسوی است. هدف از این مطالعه، استفاده از نظریه ی زمان در روایت ژنت در قالب سه مبحث: نظم، تداوم و بسامد، برای تحلیل روایت شناسی داستان طوطی و بازرگان در مثنوی است. روش این مطالعه تحلیلی- توصیفی با روی کرد روایت شناختی است؛ همچنین یافته های این مطالعه نشان می دهد نظریه ی ژرار ژنت الگوی مناسبی برای تحلیل داستان های مثنوی به دست می دهد. یکی دیگر از دستاوردهای این پژوهش، بهره مندی از روی کردهای نوین نقد و تحلیل ادبی و دانش های جدید از جمله روایت شناسی در برسی متون کلاسیک همچون مثنوی است.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، زمان در روایت، مولانا، مثنوی، روایت طوطی و بازرگان
  • هادی حیدری نیا نایینی*، عزیز الله توکلی کافی آباد، مریم راعی صفحات 56-76

    به گواه تاریخ، آشنایی با عرفان و اخلاق در بهبود روابط انسان با خدا و اعضای جامعه بسیار نقش آفرین و تاثیرگذار است. حتی اخلاق فردی و اجتماعی نیز تحت تاثیر عمیق و گسترده ی عرفان و به خصوص عرفان اسلامی است. در عصر کنونی، نویسندگان زیادی در تلاشند تا با آموزه های عرفانی بر قشر آینده ساز؛ یعنی کودک و نوجوان، تاثیرگذار باشند و به نحوی ارتباط آن ها را با اینگونه مفاهیم ناب، محکم تر سازند.«عرفان نظر آهاری» از موفق ترین نویسندگان معاصر است که با وجود حجم کم آثارش به خوبی توانسته این خلا را پر کند و مفاهیم عمیق عرفانی را در قالب ادبیات کودک و نوجوان بگنجاند. این نویسنده ی معاصر با استفاده از تعابیر ساده و روزمره و بدون وارد شدن به دنیای پیچیده ی الفاظ و تعابیر عرفانی، سعی داشته مفاهیم مرتبط با خداشناسی را با زبانی ساده تر برای کودک و نوجوان بازگو نماید. نگارنده در این پژوهش ضمن معرفی شیوه های منحصر به فرد نویسنده در تبیین آموزه های عرفانی برای نسل جدید، به ارائه ی نمونه هایی از این هنرنمایی می پردازد. به نظر می رسد با توجه به خلاقیتی که نویسنده از آن برخوردار بوده، به خوبی توانسته زمینه ی لازم را برای آشنایی نسل کودک و نوجوان با پروردگار هستی فراهم  و در این مسیر مقدس توفیقاتی را کسب کند.

    کلیدواژگان: عرفان نظر آهاری، ادبیات کودک، عرفان، خدا
  • ماندانا علیمی*، مسعود پاکدل، سارا جاویدمظفری صفحات 77-99

    سیمین دانشور و زویا پیرزاد در سبک نوشتاری از مکتب رئالیست پیروی می کنند. این مقاله درصدد است با ارائه ی مباحث نظری در مکتب رئالیسم و انعکاس مضامین اجتماعی جامعه براساس نظریه ی الین شوالتر؛ منتقد آمریکایی، گرایش های رئالیستی این دو رمان را براساس سبک نوشتاری زنانه، برجسته کند؛ در حالی که در رمان این دو نویسنده به لحاظ رئالیسم، تجربه های خاص زنانه را با لحنی کاملا زنانه که ویژگی هایش سادگی، روانی و بعضا تلاش برای شکستن سنت های مردانه ی ادبی است، روایت می کند. از جمله شباهت هایی که می توان نام برد، رئالیسم اجتماعی و خانوادگی در آثار مذکور هر دو نویسنده است که فراوان دیده می شود. تفاوت های بارز این دو رمان در رئالیسم سیاسی در سووشون به علت حضور سیمین دانشور در عرصه ی اجتماع و سیاست می باشد. که نسبت به رمان پیرزاد بیشتر است. در مقابل، زویا پیرزاد در پرداختن به رئالیسم روان شناختی به واسطه ی کشمکش های داخلی و جدال عاطفی، توانمندتر است. روش تحقیق در این مقاله به صورت (تحلیلی توصیفی) و مطالعه براساس نظریه های مدرن ادبی و تحلیل متون و محتوا و نیز با توجه به ویژگی های رئالیستی و تقسیم رئالیست به بخش های گوناگون می باشد.

    کلیدواژگان: رئالیستی، سیمین دانشور، زویا پیرزاد، الین شوالتر
  • سعید رحیمی پور* صفحات 100-118

    ادبیات تطبیقی با کنار هم قرار دادن افراد، افکارو آثار، بستری برای روشنفکری فراتر از مرزهای یک ادبیات فراهم کرده است. دراین تحقیق دو اثر معرفی شده از دو نویسنده ،در دو نقطه دور از هم از منظر شخصیت پردازی و فضا سازی به عنوان دونوع از مهمترین عناصر رمان با هم مقایسه می شوند تا وجوه اشتراک و تفاوت های این دو از نظر موضوع آرمانشهر حیاتی و جلوه نمایی آن معرفی شوند. ساعدی با انتخاب شخصیتی گریزان از زندگی پر قیل و قال شهری به فضای داستان یعنی روستای تاتار خندان نقل مکان می کند و قهرمان هوکسلی از دنیای مرفه ساختگی به زندگی پر از مشقت واقعی بر می گردد. هر دو از منظر آرمانشهر زندگی و حیات پراز رنج روحی و دغدغه ی زندگی، برای حصول آرمانشهر زندگی خود در فضای بستر سازی شده قهرمانان ،داستانی خلق میکنند تا از این طریق تسخیر تم مورد نظر برایشان میسر شود.معرفی جلوه های ذهنی، مکانی و فلسفه حیاتی این شخصیت ها و فضای فیزیکی تلاش آن ها در کشمکش درونی و بیرونی و تجلی آنها در این دو رمان و توجیه آنها از منظر تئوری آشوب هدف این تحقیق بوده تا مشترکات تم، تفکر حیاتی و نحوه تلاش این دو نویسنده در قالب ژانر رمان پیش رو گذاشته و فضای نویسندگی داستان نویسان شرقی و غربی در کنار هم مقایسه شود. تحقیق، اتوپیای اجتماعی مشترک دو نویسنده از منظر دوالمان معرفی شده را بر حول لولای تئوری آشوب تایید و نشان می دهد

    کلیدواژگان: ساعدی، هوکسلی، شخصیت پردازی، فضا سازی، تئوری آشوب
  • رضا جلیلی* صفحات 119-134

    کرامت به عنوان یکی از اصول تصوف که امری ناقض عادت و بیرون از محدوده توان بشر عادی است، همواره موضوعی مورد مناقشه میان اهل شرع و تصوف بوده و هست. موافقان، کرامت را از نشانه های یک ولی کامل دانسته، تاییدش می کنند، اما مخالفان آن را ذریعه ای برای ارضای حس قدرت خواهی و ثروت اندوزی صوفی نماها می دانند. در میان صوفیه، ابوسعید ابوالخیر و شیخ احمد جام دو تن از کسانی هستند که در کتب متعددی کرامات فراوانی از آن ها نقل شده، به گونه ای که این موضوع یکی از ویژگی های بارز شخصیت حقیقی و ساختگی ایشان شده است. بر این پایه، آن چه در جستار پیش رو موردنظر خواهد بود، مقایسه این کرامات و تبیین اشتراکات و افتراقات فکری و رفتاری این دو عارف نامی با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی است. به نظر می رسد که ابوسعید و شیخ جام، علی رغم قرب مسافت، به لحاظ فکری و منش صوفیانه از هم دورند و هر یک، باوجود مشابهت های فکری و رفتاری اندک، در وادی های متفاوتی از عرفان سیر می کنند. به طوری که ابوسعید طرفدار تصوف همراه با محبت و رجا است و شیخ جام، هواخواه تصوف زاهدانه صرف همراه با خوف.

    کلیدواژگان: کرامات، ابوسعید ابوالخیر، احمد جام (ژنده پیل)، تصوف و عرفان
|
  • Mohamadjavad Koochakyazdi *, Ali Nabiolahi Pages 14-34

    One of the literary treasures is poetry, meanwhile, many muslim poets are influenced by the Holy quran, and in their poems they have published the teachings, a comparative study of some of these poets In order to understand their views and the quality of the quran's impact on them about strategies for achieving ascetic the purpose of this article is.To do this two Muslim poets namely, Abu al- atahiah as an Arabic-language poet and mawlawi was chosen as a persian poet. At first, ascetic's poems of abu al-atahiah and Molavi were identified Then, using the content analysis method and the term and identifying the verse the poet has chosen the relationship between poetry and the Qur'an was explained, this work was done in three forms of partial negation, general negation and parallel negation based on Kristeva's view. The results of this study showed that the views of these two poets on the ways of achieving asceticism are very broad Things like: Fighting the air of self, emphasizing resurrection, remembering God's constant supervision, and paying attention to the end of the world; among these are the results It is also possible to say the poems of Abu al-atahiah with an ascetic approach is and Multidimensional Molavi Poems and it is mystical.

    Keywords: Molavi, Abu al-atahiah, Ascetic, intertextuality, Quran
  • Sara Javid Mozafari *, Mandana Alimi Pages 35-55

    One of the new approaches taken from linguistics is narratology; it examines the techniques and structure of narratives and thus seeks out the grammar of the narrative. Narration and its application in Persian literature has not much history. One of the greatest storytellers of Persian literature is Rumi; in Mathnawi he used storytelling and narration to achieve his goals and express high concepts. His versatility in applying the precise principles of storytelling techniques and his aristocracy to a variety of storytelling techniques has made Mathnawi a living and enduring world-renowned work. One of these is how to use the element of time in the narrative. One of the scholars who has been discussing the timing of the narrative in recent decades is Gerard French Genet. The purpose of this study is to use the theory of time in the narrative of Genet in three topics: order, continuity and frequency, to analyze the narrative-theological narrative of the parrot and merchant in Mathnawi. The method of this study is analytical-descriptive with narrative approach; also the findings of this study show that Gennett's theory of Genet provides a good model for analyzing Mathnawi stories. Another achievement of this research is the benefit of new approaches to literary criticism and analysis and new knowledge, including narration in the study of classical texts such as Mathnawi.

    Keywords: Narratology, Time in Narration, Rumi, Masnavi, Parrot, Bazargan Narrative
  • Hadi Heidari *, Azizola Tavakoli, Maryam Raei Pages 56-76

    According to history, getting familiar with mystics and ethics is a powerful factor affecting the human relationship with god and with each other. Individual and social ethic is also affected by mystics deeply specially islamic mystics. Today, most of publishers try to influence the future constructors, kids and teenagers, trough mystic educations so that they have a tighter contact with these concepts. The "Erfan Nazar Ahary" is one of contemporary successful auhors that has suceeded fulling this gap with his little publishments and implement mystics in infantine literature. He used some simple daily literature, without entering the complex world of mystics, to impare these concepts into the infantine literature in the subject of ideology and corresponding concepts. The author of this study tries to explain this author's method of mystics implementation in infantinary literature and propose some examples of this manoeuvre. It seems that this author has suceeded in absorbing kids and teenagers to this saint pathway to the ideology and god concepts.

    Keywords: : Erfan Nazar Ahary, infantine literature, mystics, god
  • Mandana Alimi *, Masud Pakdel, Sara Javid Mozafari Pages 77-99

    Simin Daneshvar and Zoya Pirzad are also follow the famous story-writers, in the writing style of the realism school. This article by bringing the  theoretical discussions and the reflection of the social implications of society based on the theory of the American critic , Elaine Showalter, aims to highlight the realistic trends of the two novels based on the feminine writing style of the style of realism. Whereas in the novels, the two writers, in terms of realism, narrate the specific feminine experiences relate to a totally feminine tone, whose features are simpleness, easiness  and then to break manly literary traditions.  Among the similarities that can be called, there is a range of social and family realism in the works are both authors who are often seen to be numerous.  The distinguishing difference between the two novels in political realism which compared to Pirzad’s novel is more in Savushun due to the presence of a Simin Daneshvar in the society arena and politics. In contrast, Zoya Pirzad is more able to deal with the psychological realism due to her internal struggles and emotional conflicts. The method of research in this paper is descriptive analytical and is based on modern literary theories and content analysis and also with regard to the realistic characteristics and the division of realism and various sectors.

    Keywords: : realistic, Simin Daneshvar, Zoya Pirzad, Elaine Showalter
  • Saeid Rahimipour * Pages 100-118

    Comparative literature by placing the individuals together, their thoughts and works have made intellectuality beyond the boundaries of literature. In this research, two works of two authors from two far away parts of the world hinging on novel elements have been compared with regard to characterization and setting to come up with the commonalities and differences regarding the existential utopia and its illustration. Saeidi deploying a character threatened by hues and cries of cities take refuge in Tatar-e-khandan village and Huxley’s hero takes back from the complex welfare life style to the real world. They both from the view point of utopia among the pains and sufferings create heroes on the line of achieving their intended themes. The introduction of mental images, setting, and existential philosophy of the characters and their settings as well as their inner and outer struggle and their revelation from the chaos theory viewpoint has been the target of this research to introduce their commonalities through the dominant novel genre and the go togetherness of the west and the east writers. The research reveals the social utopia of the two writers from chaos theory view point.

    Keywords: Saeidi, Huxley, Characterization, Setting, Chaos Theory
  • Reza JALILI * Pages 119-134

    Dignity as a violation of the principles of Sufism that is used outside the range of normal human power has always been a contentious issue between Sunni Islam and Sufism. Proponents, but the dignity of signs of a full knowledge, its approval, but its opponents through to satisfy power and wealth will know Sufi views. In Sofia, AbuSa'id Abolkhair and Sheikh Ahmed Jam are two of the many Dignity have been quoted in many books, so that this real and fictional characters Featuring one of them. On this basis, it will be considered in this research, comparative analysis and explanation of the greatness of thought and behavioral similarities and differences between these two famous mystic. Studies show that the two, despite the proximity distance, intellectual and mystical character of distantly related and each one, with a slight similarity of thought and behavior, in the full knowledge that different valley. So that AbuSa'id Advocate Sufism with love and hope and Sheikh Jam, the adherents of Sufism Ascetic spent with fear.

    Keywords: Dignity (greatness), AbuSa'id Abolkhair, Ahmed Jam (Zhendeh Pill), mysticism